Khan Academy – en ressurs i klasserommet

e-learning nettstudier undervisningsvideoerI 2006 begynte amerikaneren Salman Khan matematikk undervisning på nettet for å hjelpe familiemedlemmer. Dette utviklet seg og har i dag blitt til Khan Academy, en nettbasert samling av over 400 undervisningsvideoer. Khan er mest kjent for enkle mattevideoer som viser seeren hvordan man løser matematikkoppgaver av ulik vanskelighetsgrad. Videoen har et rolig tempo og forklarer ting sakte og grundig. Videoene er i seg selv veldig avanserte, men dette er også noe av sjarmen. Den tekniske enkelheten lar matematikken komme i fokus. Dilldallet mangler, og det er utrolig bra.

Fordeler og ulemper ved undervisningsvideoer

Ulempene:

  1. Videoene er på engelsk. Dette skal NDLA i samarbeid med Khan Academy trolig endre på. Jeg håper at NDLA virkelig klarer å oversette og bevare enkeltheten rundt Khan Academy. Jeg gleder meg til å se resultatet.
  2. Avstand mellom elev og underviser. Når man blir undervist via en video hjelper det lite å rekke opp hånden og stille spørsmål. Man mister kontakten og muligheten til å tilpasse undervisningen til den enkelte situasjon. Det er vanskelig å erstatte en fysisk person med en video. Allikevel er språket og tempoet rolig nok til at mange spørsmål nok forsvinner eller blir besvart i videoen.

Fordelene:

  1. Tilgjengelighet. Khan Academy kan brukes hvor som helst og når som helst så lenge man har tilgang til internett.
  2. Ekstra ressurs. Å bruke videoer i klasserommet med lærer til stedet lar læreren observere hvordan elevene lærer i større grad. At man kan ta et skritt tilbake fra selve formidlingsrollen der mye av fokuset må være på egen formidling, gir muligheten til å fokusere på hvordan en gruppe oppfatter innholdet. Det er spennende med et nytt perspektiv.
  3. Nivådeling. Videoer gir mulighet til å tilpasse nivået på undervisningen. Elever som trenger større utfordringer kan se på videoer på et annet nivå enn resten av klassen i samråd med læreren.

Jeg er svært begreistret for Khan Academy, men mener at den ikke kan erstatte en fysisk lærer i klasserommet. Det Khan Academy helt klart gir, er større fleksibilitet. Dette er noe mange savner i skolehverdagen, og dette kan være en bidragsyter.Oppgaven fremover er finne ut hvordan potensialet i Khan Academy best kan utnyttes og kombineres med tradisjonell undervisning.

Bli bedre kjent med Khan Academy på deres nettsider.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*