En lærers skoleår i bilder

En lærers skoleår i bilder

og litt tekst…

Hodet mitt er fullt av bilder. Det er jeg sikkert ikke alene om. Komiske bilder som farer gjennom hodet og får en til å trekke på smilebåndet, gjerne i upassende sammenhenger.  Etter at jeg begynt å jobbe som lærer har jeg samlet sammen noen av disse bildene som viser en lærers skoleår slik det ser ut oppe i mitt hode.

August

Jeg ser alltid for meg lærerens skoleår som å løpe på en tredemølle. Når skoleåret starter begynner tredemøllen i et behagelig tempo, og jeg tar fatt på skoleåret med energi og pågangsmot. Dette er oppvarming.

lærer på tredemølle full av energi skoleårSeptember

Etter et par uker har jeg nådd september, og oppvarmingen er ferdig. Jeg er fortsatt ved godt mot med mange gode tanker om hvor mye bedre dette skoleåret skal bli enn alle tidligere skoleår. I år skal jeg klare å gjøre alle de tingene jeg har litt dårlig samvittighet for at jeg ikke fikk tid til å gjøre så bra som jeg ønsket i fjor. Jeg skal bli en enda bedre lærer og jobber gjerne et par timer ekstra om kvelden … og i helgene  for å nå målet mitt. Elevene skal lære som aldri før.

lærer sliten på tredemølle med lærerplanlegger skoleårOktober

I oktober er det høstferie. Det betyr gjerne at vi har rukket å gjennomgå et par temaer i det nye skoleåret og uka før høstferien er det ofte en prøve eller to. Det betyr en av to ting. 1) Jeg tar ferie og går konstant rundt med dårlig samvittighet fordi jeg ikke retter, eller 2) Jeg bruker flere dager av ferien på å rette og forklare til venner og familie hvorfor ferie ikke betyr at jeg har fri.

Når jeg kommer tilbake etter høstferien er det bare å sette opp tempoet. Neste stopp er halvårsprøver og deretter juleferie. Det er bare å løfte bena og smile bredt. Husk at dette er skoleåret hvor alt skulle bli bra. Bra? Det skal bli PERFEKT! Smiiiiiil!

lærer på tredemølle som smiler tappertNovember 

November kommer. En eller annen gang i løpet av oktober/november kommer det et stygt og fælt monster og slår knock-out på meg. Det skjer år etter år. I år har jeg allerede fått besøk av influensamonsteret. Jeg blir liggende rett ut i noen dager og tenke på alt jeg burde ha gjort. Men sykdomsperioden er stort sett ganske effektiv. Man kan jo ikke bare ligge rett ut. Man må jo sende vikaropplegg for alle timene. I tillegg så ligger man der og tenker på hvor mye man skulle ha gjort i timen. Hvordan går det med halvårsplanen nå? Blir elevene stresset av vikarer? Har jeg forklart opplegget godt nok for vikaren? Hvordan skal jeg rette opp og komme på rett kjøl når jeg er tilbake? Ærlig talt, kan jeg holde meg på bena og gå på jobben er det en million ganger bedre enn å ligge hjemme syk. Å ligge syk hjemme er virkelig til å bli syk av.

Så fort jeg endelig føler at jeg kan stå på bena er det bare å bli heiset ned på tredemøllen. Du tror vel ikke at den har stoppet mens jeg lå rett ut på sidelinja? Nei, langt ifra. Jeg tror kanskje den til og med går litt fortere slik at det går an å ta igjen det jeg har gått glipp av. Det er bare å begynne og løpe idet føttene treffer båndet. Jeg tenker på alt jeg må ta igjen.

lærer som heises ned på tredemøllen.Desember

Så kommer desember. Jeg må rette halvårsprøver. Det går egentlig helt greit. Jeg er sliten, men det er jo snart jul. Jeg er ganske rolig. Julestemningen har senket seg og jeg jobber meg sakte men sikkert gjennom rettebunkene. En rettet, 99 igjen. Allikevel merker man at det skal bli godt med julepause. Et par rettebunker, snø og ribbe … Det blir julestemning av sånt. God jul og godt nytt år!

 lærer på tredemølle som ønsker å trykke stoppJanuar

I januar kommer det et nytt kalenderår. Det gjør underverker. Selv om man ikke har kommet halvveis i skoleåret enda, er det litt som å begynne med blanke ark og nye fargestifter. Energien har kommet litt tilbake og jeg går opp på tredemølla med nytt pågangsmot.

lærer på tredemølle full av energi skoleår Februar

I februar merker jeg alltid at det er en stund siden juleferien. Smilet sitter der det skal selv om ryggen begynner å bli litt krommet. Men i slutten av februar er det vinterferie. Og hva betyr det? NORSKSTILER og varm kakao.

lærer sliten på tredemølle med lærerplanlegger skoleårMars og april

I mars begynner jeg for alvor å rette blikket mot målstreken. Elevene mine skal ta helårsprøve, og kanskje til og med eksamen. Det er på tide å sette inn et ekstra gir igjen. Er jeg heldig er det tidlig påske. Om påsken kommer sent i april blir jeg litt stressa. Da rekker vi knapt å gjennomgå hele halvårsplanen før repetisjonen begynner.

Uansett liker jeg vårhalvåret. Jeg begynner for alvor å se at elevene har utviklet seg det siste året. Når jeg sammenlikner med august, har oppgaver som da virket umulige, blitt overkommelige.  Jeg er sliten, men smiler. Run, Forrest. Run!

lærer på tredemølle som smiler tappertMai

Mai er full av røde dager. Det er helt supert, men også fryktelig irriterende. Det mangler tid. La meg gi deg et eksempel. Vi skal repetere artikkelsjangeren på mandag… Nei, det går ikke. Da er det fri… Onsdag da? Ja, det går, men vi trenger mer enn en dobbelttime. Da tar det en uke før vi blir ferdig med repetisjonen av dette temaet. Torsdag er det fri. Ja, neste mandag også. Bla, bla, bla …sukk! I denne perioden bruker jeg lærerplanleggeren flittig. Om jeg glemmer å skrive opp alt som skal skje ramler korthuset sammen. Her gjelder det å ha tunga rett i munnen. Jeg har kommet for langt til å snuble nå. VI har kommet for langt. Alle mann skal over målstreken.

 lærer på tredemølle med lærerplanlegger skoleårJuni

Så til slutt kommer vi til juni. Dersom det ikke er eksamensår, begynner elevene å sende hjernen på ferie allerede i begynnelsen av denne måneden. Jeg kjenner at jeg må trekke frem min indre coach og et snev av en overivrig aerobicinbstruktør. KOM IGJEN, ALLE SAMMEN! 14 dager til. 13, 12, 11 … Enkelte dager får jeg også lov til å leke aktivitetsleder. Det er tid for ekskursjoner. Endelig får vi tid til å være sammen. Vi kan leke litt.

Jeg liker juni. Innimellom karaktermøter oppdager man sola, en god, gammel venn som minner meg på at det er et liv etter skoleåret. Elevene har snart fått lov til å vise alt de kan en siste gang.

Et langt år med samarbeid mellom lærer og elev avsluttes med en sommeravslutning full av glede, lettelse og god mat. Med voksne elever fra hele verden er sommeravslutningen nesten som en internasjonal matfestival i liten skala. Det er en spennende begivenhet.

Så kan jeg slutte å løpe. Problemet er at jeg ender bakerst i rommet med et brak. Jeg tror ikke jeg har helt godt av at skoleåret slutter. Jeg går litt svimeslått rundt og mumler for meg selv en ukes tid. Men jeg vet at om noen uker er det på’n igjen. Det er bare å lade batteriene, for jeg skal snart gjøre det samme en gang til.

 lærer som faller av tredemøllen på slutten av skoleåretJuli

lærer i ferien skoleårEn lærers kalenderår er fullt av sorger, gleder og stress akkurat som alle andres. Men er man kontrollfrik og snill pike er det sjelden tredemølla står stille.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*