Kjenner du til MOOC?

nettstudier online kurs MOOCJeg må innrømme at jeg nylig har lærte meg begrep MOOC. Jeg har kjent til konseptet en stund, men ikke navnet MOOC. Siden dette muligens er den nye store bølgen som er i ferd med å skylle inn over høyere utdanning er det like greit på bli kjent med begrepet først som sist. MOOC er forkortelse for Massive Open Online Courses. Dette er som navnet tilsier åpne nettkurs i stor skala. Det er gratis og har ingen begrensninger på hvem og hvor mange som kan følge kurset. Hele kurset gis som regel som korte videoer på nettet med etterfølgende oppgaver. I denne undervisningsmetoden blir det også vektlagt kommunikasjon mellom studentene for at utbytte skal bli størst mulig. Dette bygger på den gode gamle tanken om at man lærer best sammen. Mange av kursene tilrettelegger for store, nettbaserte kollokviegrupper.

Selv om begrepet kun har sirkulert i et par år, har vi hatt ulike varianter av dette svært lenge. Den mest kjente aktøren er kanskje Khan Academy. (Se tidligere innlegg om Khan Academy). Salman Khan begynte å produsere matematikkvideoer med enkle virkemidler allerede i 2006. Populariteten har i ettertid steget til himmels. Nå jobbes det også med å oversette videoene til norsk. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom NDLA og Khan Academy. Når disse videoene har blitt oversatt til norsk, vil de for alvor kreve sin plass i klasserommet.

MOOC er fortsatt ganske nytt og vi vet ikke helt hvordan dette vil bli integrert i den norske skolehverdagen, men begrepet MOOC kommer til å være velkjent om kort tid. 10. september i år ble Norges første MOOC-konferanse avholdt. Hva som kommer ut av denne konferansen er nok fortsatt litt å si noe om, men i mellomtiden kan du prøve å bli kjent med begrepet MOOC. Jeg tror vi kommer til å høre mye om dette de neste årene, og jeg er veldig spent på det som er i vente.

Linker som gir deg mer informasjon om Khan Academy:

KhanAcademyLogo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*